Hale Kaimalino 2015 Grand Award Winner – BIA Renaissance Awards

Situated near the outer edge of Kailua Bay, Hale Kaimalino  is a new home designed to meet the needs of a busy family of five.  It replaces an older house which was determined to be not worthy of the extensive renovation that it would have needed, and was carefully disassembled and recycled. The new house consists of an open plan Living/Dining/Kitchen/Covered Lanai, 5 bedrooms, 4 1/2 baths, Study, TV Room, Pool/Spa and a 3-Car Garage.  This was all accomplished on a lot of less than 11,000 square feet with a required 40-foot setback from the ocean.

The many angles in the Floor Plan were driven by the Owners’ tastes and the irregular shape of the lot, and create an inviting flow of space through the house from the front door, through to the broad-roofed Lanai and Pool in the back, for a unique floor plan which enhances the function and circulation of the home.  A secluded Guest Suite, a TV Room and a Study are located around the perimeter of the open living space.

 

613 Kaimalino Pl

 

 

Upstairs, the children’s rooms are located around a common study area and near the Master Suite which looks out on the bay and the mountains beyond.  Three Lanais are provided around the upstairs to take advantage of the views and the breezes.

Finishes are kept simple.  At the Lower Floor Brazilian quartzite floors throughout and the Upper Floor cumaru floors, combined with custom cabinetry and doors of cumaru and sapele woods, unite the spaces;. Light colored walls and woodwork keep the mood light and airy.  While some bedrooms are air-conditioned, the majority of the house depends on well-protected cross-ventilation to keep the house comfortable year-round.

The house was designed for elegance and low maintenance.  Treated wood framing ensures durability.  Windows and exterior doors are of fiberglass.  Exterior walls are finished in exterior finish system (EFS) and the roof is clay barrel tiles.  Concealed solar hot water and photovoltaic panels keep energy use to a minimum.  A charger in the Garage for the Owner’s electric car further reduces the occupants’ energy footprint.  Finish woods are sustainably harvested.